Czy catering dla firm jest rzeczywiście potrzebny? Czy jest to może wymysł chwilowej mody? Zmiany w stylu życia Polaków od lat pokazują, że coraz częściej decydujemy się na catering przy okazji organizacji imprez rodzinnych (tj. np. chrzest czy komunia) – nic więc dziwnego, że wybierany jest również w sytuacjach zawodowych. Bezpośredni dowóz jedzenia do firm sprzyja m.in. efektywności pracowników i ich integracji. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego oferta cateringowa dla firm cieszy się popularnością i na co zwracać uwagę przy wyborze menu.
Kiedy wybrać catering dla firm?
Kiedy catering dla firm to dobry pomysł? Najczęściej wtedy, gdy organizowane są wydarzenia cykliczne lub jednorazowe (np. konferencje i szkolenia). Jedzenie z restauracji jest też korzystne, jeśli staje się ono formą stałego posiłku dla wszystkich pracowników. Firmowe bankiety na kameralną lub szeroką skalę, przerwy lunchowe i kawowe, eleganckie przyjęcia koktajlowe czy firmowy grill lub impreza w plenerze… – wszystkie te sytuacje to dobre okoliczności na doskonale przygotowany, smaczny catering.
Catering dla firm – zalety
Obiady dla firm mają wiele zalet. Wśród najważniejszych wymienia się zwiększenie produktywności pracowników dzięki:
- regularności posiłków,
- dostarczaniu pełnowartościowych i zbilansowanych potraw,
- oszczędności czasu prywatnego – rezygnowania z gotowania,
- integracji podczas jedzenia.
Najlepszym rozwiązaniem jest catering pakowany próżniowo. W ten sposób zabezpieczony zostaje smak, zapach i przede wszystkim data ważności spożycia. Catering pakowany próżniowo nie jest rodzajem diety odchudzającej czy pudełkowej. Nie pochodzi też z głębokiego mrożenia. To proste, domowe i pełnowartościowe dania, które wystarczy podgrzać. Oferowane są m.in. w naszym menu Tawerny Czarny Bocian nad Wartą.

Jakie menu wybrać?
Posiłki dla firm powinny być:
- różnorodne – odpowiadające kilku sposobom odżywiania np. wegetarianizmowi i diecie z mięsem,
- urozmaicone – składające się np. z zup, mięsa, sałatek, przekąsek,
- pełnowartościowe – dostarczające odpowiednią ilość białka, węglowodanów i witamin.
Firma cateringowa czy restauracja?
Zastanawiasz się co jest lepsze: firma cateringowa czy restauracja oferująca zewnętrzny catering dla firm? Restauracje mają więcej możliwości, a ich dania są specjalnie ułożone przez doświadczonego Szefa Kuchni, który pracuje na co dzień z wieloma klientami. Firmy cateringowe, choć specjalizują się w dostarczaniu jedzenia, działają codziennie na masową skalę, co zmniejsza zaangażowanie w indywidualne potrzeby firmy lub pojedynczego klienta.
W Tawernie Czarny Bocian proponowany jest catering składający się z dopasowanych porcji w atrakcyjnej cenie. Poza ofertą cateringu pakowanego próżniowo, na miejscu obsługujemy też: wigilie firmowe, pikniki, bankiety i wszystkie imprezy okolicznościowe dla firm. Zaletą naszej lokalizacji są dodatkowo: dostęp do rzeki Warty, otoczenie przyrody i możliwość wynajęcia zarówno sali, jak i zewnętrznego terenu.